luni, 21 octombrie 2013

Învăţăm alfabetul - A mare şi a mic


A venit timpul să învățăm alfabetul mai serios, cunoaștem destul de multe litere memorate de pe laptopul pentru copii, dar Ana vrea să citească. Nu vreau sa fac scoală cu ea, nu ne apucăm de bastonașe și alte chestii și nici nu ne axăm pe cuvinte complicate, vreau doar să cunoască litera A mare, a mic și cuvinte care încep cu a. Vreau ca tot ce facem sa fie distractiv și de aceea toate activitățile sunt ușoare și interesante pentru vârsta ei.

Alfabetul

Am sa încep cu A-ul mare din diamante după cum l-a botezat Ana. Am decupat un A mare din carton negru și am lăsat prințesa să lipească în voie diamantele unde a dorit ea. La sfârșit am lipit A-ul pe o coală Albastră (pentru a rămâne la subiect) Mie îmi place foarte mult cum a ieșit iar Ana a fost foarte mândră de el.

alfabetul

Urmează un colaj simplu, făcut pentru a vedea din ce sunt compuse literele A mare și a mic.
Pentru a respecta tema și a folosi litera A cât de mult putem, am folosit culorile albastru și argintiu.
Am listat pe un carton albastru literele iar Ana a tăiat și lipit totul pe o coală galbenă.
Literele argintii au fost tăiate din spumă, care a fost preferata Anei pentru că era plină de sclipici.

Invatam litera A, Alfabetul

Am vrut să citim o poezie și căutând pe net, am descoperit blogul doamnei Aurora Georgescu, Stropi de suflet la vedere, și m-am îndrăgostit la prima vedere de poezia literei A, în care doamna Aurora reușește să introducă toate cuvintele care erau programate de mine ca exemplu pentru lecția noastră. Colecția doamnei Aurora de poezii cu literele se găsește pe blogul dânsei sub denumirea de Alfabetul în versuri, sau este publicata la editura Aramis ca Alfabetul - Cheia tainelor lumii.

carti pentru copii

După frumoasa poezie am făcut o activitate pentru A mare cât și pentru a mic, pentru a le tine minte mai ușor. Pentru A mare am făcut un avion albastru din amprenta mâini ei, apoi cu o pensula Ana a colorat aripioarele și elicea, iar eu am trasat conturul cu o cariocă.

Alfabetul

Tot la capitolul A de la Avion am făcut, din hârtie albă, un avion care a ieșit în formă de A mare.

Alfabetul

Pentru a mic am făcut o albinuță, am decupat forma literei a din hârtie galbenă și neagra la care i-am pus ochișori, antene și aripioare.

AlfabetulDin carton albastru am decupat forma literei A pe care a fost găurit din loc în loc cu perforatorul. Cu ajutorul unui șiret Ana a cusut litera noastră mare.

Alfabetul

Am descoperit de curând blogul Ema la școală și pentru următoarea activitate m-am inspirat de aici. Mi-a plăcut foarte mult ideea cu ariciul și am hotărât să facem și noi așa că urmează A de la Arici.
Pentru început am citit Povestea puiului de arici scrisă de doamna Lucia Muntean, carte foarte dragă nouă, o avem de multă vreme și este printre cărțile noastre preferate. Povestea este despre un arici care nu știe la ce folosesc țepișorii săi, dar trecând prin o mică aventură el descoperă singur că este special iar acele sale îl apără de pericol.

Alfabetul

După ce am citit povestea am încercat să facem un arici în pădure, inspirându-ne din carte. Am adunat frunzele cu câteva zile înainte, care au  fost puse la păstrare într-o carte pentru a se usca frumos. Am desenat împreună o formă de arici iar Ana a lipit frunzele în locul acelor.

Alfabetul

Ana a dorit să facă până și buburuzele, iar în stânga sus avem și un A mare în culorile curcubeului.

Alfabetul

Peste tot găsim diferite moduri de a scrie litera A, fiecare carte are un anumit font, şi de aceea am făcut următoarea planșă de colorat unde am introdus mai multe modele de A mare și a mic pentru a familiariza prințesa ele.

Alfabetul

Planșa se poate descărca cu un click pe poza de mai jos. Fișierul este în format pdf.

Alfabetul

Altă planșă făcută de mine este jocul: găsește literele, care a fost poate prea ușor pentru ea, putea fi un pic mai greu, dar Anei i-a plăcut iar literele au fost chiar și numărate.

Alfabetul

Gata ! am terminat cu lecțiile și am trecut la joacă. După model Ana a făcut litere colorate din plastilină.

Alfabetul

După ce am terminat cu plastilină, pe aceeași foaie am lăsat-o pe Ana să exerseze literele.
Spre surprinderea mea pe a mic îl face mult mai bine și mai ușor decât A mare.

Alfabetul

După atâtea exerciții prințesa mea mica a dorit să se joace puțin și a făcut, din forme geometrice pe tabla magnetică, A mare și a mic.

Alfabetul

Alfabetul

La final A de la Alba ca zăpada

Ne place foarte mult colecția de cărți Disney apărută la ziarul Libertatea cu CD audio. Povestea este citită foarte frumos de doamna Stela Popescu iar ce ma încântat cel mai mult la CD, este clopoțelul care se aude de fiecare dată când trebuie să dai pagina, așa Ana știe singurică când povestea trece la pagina următoare.

carti pentru copii


Gata ! Am terminat cu A mare și a mic. A durat câteva zile, ne-am jucat am lipit și am citit, a fost distractiv iar eu am visat noaptea numai A. Important este că Anei i-a plăcut mult ce am făcut. 

Vă doresc o zi minunată, mămică Ioana și Prințesa Ana (4 ani și 2 luni)

Resurse:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...