duminică, 19 octombrie 2014

Anotimpurile


Am câștigat de curând la micul concurs organizat de Adriana Start la lectură și joacă – ANOTIMPURILE! doua cărți foarte frumoase despre anotimpuri, iar condiția participării la concurs a fost că voi scrie o recenzie despre amândouă. Nu m-am putut abține să ma limitez doar la cele două cărți și am mai adăugat trei mici activități pe lângă ele pentru a ne ocupa aproape toată ziua.

Ne jucam cu Anotimpurile

Vreau în primul rând să îți mulțumesc mult Adriana pentru cărți și pentru vederea frumoasă care a venit împreună cu ele, gestul tău a fost ca o surpriză în surpriză și m-am bucurat de ea cum s-a bucurat Ana de cărți.

Cele două cărți câștigate de noi se numesc: Anotimpurile, colecția Pixi știe tot, editura Galaxia Copiilor și Ceasornicul din tei de Arcadie Suceveanu editura Litera.

Anotimpurile, colectia Pixi stie Tot editura Galaxia Copiilor

Cărticica Anotimpurile - colecția Pixi știe tot, pe cât este de mică pe atât este de plină de informații interesante și Ana a stat nemișcată cât timp am citit-o. Din ea aflăm de ce există anotimpuri, despre centura fierbinte a pământului - Ecuatorul (un cuvânt nou pentru Ana) și despre noaptea/ziua care durează șase luni în regiunile polare. Apoi ne sunt prezentate pe rând cele patru anotimpuri, iarna cu animalele și copacii care intră în repaus, primăvara cu apariția puilor de animale și înflorirea copacilor, vara cu desele ei furtuni și descărcări electrice și toamna cu pregătirea animalelor pentru iarnă și vremea culesului. La sfârșitu cărții găsim, ca o recapitulare, patru jocuri simpatice Pixi știe tot precum și un mic dicționar și un chestionar cu întrebări.


Despre Ceasornicul din Tei de Arcadie Suceveanu vă pot spune că este ilustrată superb de Elena Revuțcaia și este o carte de poezii dedicate anotimpurilor, lunilor și sărbătorilor. Ana este un pic prea mică pentru a înțelege pe deplin poeziile din carte, părerea mea este că ea se adresează copiilor mai mari, dar totuși ne-a plăcut mult poezia 1 Septembrie care m-a dus cu gândul la anul viitor când, cu emoții din partea mea și cu nerabdare din partea Anei, vom începe școala în clasa zero. Primele trei strofe din poezie sună așa:

E toamnă iar în calendar,
Cling-cling, un glas subțire
Ne cheamă în abecedar
Și-n cartea de citire.

Vrăjiți de cifre și povești,
Pășim în lumea mare.
Ce bună și ce tandră ești,
O, doamnă-nvățătoare.

Câtă răbdare poți avea,
Când cu mișcări domoale
Conduci pe filă mâna mea
Cu mâna dumitale.

Pentru a completa cărțile cu activități specifice anotimpurilor am pregătit un puzzle pe care îl recomand din tot sufletul și care pur și simplu ma fermecat. La început am fost un pic nehotărâtă în privința lui, noi facem puzzle-uri cu mult mai multe piese și acesta are doar 54 dar spre bucuria mea a fost foarte bine primit de Ana. 
Puzzle-ul este foarte calitativ, cele patru planșe reprezentând anotimpurile sunt din lemn, marca Goki și este primul nostru puzzle în straturi. Recunosc că nu am contribuit deloc la asamblarea lui, Ana l-a făcut pe tot cu toate că mi-a cerut ajutorul de 2-3 ori, dar până la urmă a reușit singură.

Puzzle din lemn in straturi, marca Goki cu Anotimpurile

Am și două foarte mici obiecții, nu mi-a plăcut că nu are un model după care să lucrezi, are o mică hârtie de prezentare în care se văd cele patru poze dar sunt așa de mici încât Ana s-a chinuit mult să vadă ceva, ea fiind obișnuită să lucreze după model. A doua mică problemă a fost cu ordinea în care sunt puse planșele, în poza de mai jos se văd mărimile și cum vin puse, iar dacă începi cu planșa de jos și continui în sus anotimpurile sunt exact invers, iarna prima, toamna a doua etc., dar acesta sunt doar părerile mele și oricum nu strică absolut deloc farmecul jucăriei.

Puzzle din lemn in straturi, marca Goki cu Anotimpurile

Următoarea activitate a fost preferata mea. Am listat patruzeci de poze cu imagini specifice fiecărui anotimp în parte, împreună cu patru cartonașe reprezentând anotimpurile pe care apoi le-am laminat pentru a fi mai rezistente. Ana a luat fiecare poză în parte și a trebuit să îmi povestească ce vede în ea și din ce anotimp face parte și apoi să o pună la locul ei, sub anotimpul corespunzător.

Cartonase in stil Montessori cu Anotimpuri

După ce am pus toate cartonașele la locul lor am început să povestim despre anotimpuri, mai ales despre partea noastră preferată din fiecare. Așa am aflat că Ana iubește iarna pentru zăpadă, îi place primăvară pentru flori, vara pentru că mergem la piscină și este ziua ei, iar toamna pentru frunzele colorate.

Pentru că Ana m-a zăpăcit toată ziua să pictăm ceva, am respectat tema noastră și am ales să facem un copac al anotimpurilor (noroc cu Pinterest unde găsești idei repede și ușor). Inspirația pentru copac ne-a venit de aici, noi nu am listat planșa dar am adaptat proiectul la nevoile prințesei și am făcut totul în acuarele.

Pictăm copacul Anotimpurilor

Am împărțit pagina în patru și am făcut un fundal specific fiecărui anotimp în parte.
Trunchiul copacului și crengile principale au fost pictate de mine cu ajutorul Anei, dar crenguțele cele mici sunt opera ei. Cu ajutorul degetelor Ana a făcut primăvara frunze și flori, vara multe frunze verzi, toamna frunze portocali și galbene iar iarna fulgi de zăpadă.

Copacul Anotimpurilor

Încă o data vreau să îi mulțumesc Adrianei de la Stilul meu de Viață pentru cărți și vă invit să o urmăriți pentru că în fiecare lună ea oferă două seturi de cărți, unul pentru bloggeri și unul pentru mămici sau (tătici) în cadrul concursului Start la lectură și joacă. Baftă tuturor !

Vă mulțumim pentru vizita făcută și așteptam cu nerăbdare comentariile voastre,
mamica Ioana și prințesa Ana (5 ani și 2 luni)


Resurse:


 • Puzzle din mai multe straturi - Anotimpuri, marca Goki a fost cumpărat de noi de pe pagina Jucarii educative Lemn, pe care eu o recomand din tot sufletul și unde găsiți o mulțime de jucării din lemn de tip Montessori și nu numai.
 • Această colecție de poze a fost creată de mine, imaginile sunt descărcate de pe Pixabay și pot fi copiate sau modificate, fișierul creat de mine de poate descărca de aici. Este permisă distribuirea.


2 comentarii:

 1. Ce frumos v-ați jucat! Imaginile pentru anotimpuri sunt minunate. De unde le-ai luat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te referi la copacii de pe fiecare cartonaș cu anotimpurile? Sunt de pe un site cu resurse http://www.free-vector-design.com Dacă nu găsești îți trimit fișierul pe mail sau FB

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...