joi, 2 aprilie 2015

Despre corpul uman


Nu știu dacă v-am mai povestit dar Ana își dorește foarte mult să fie doctor de animale când va crește mare. Animale în casă nu avem, dar când dă peste o pisică sau un cățel e înnebunită. Nu știe practic ce înseamnă doctor de animale și nici nu știu exact de ce trebuie neapărat să fie de Animale, dar în lipsă de prieteni pe patru picioare este foarte interesată corpul uman, de ce avem noi sub piele, unde este inima, unde este ficatul etc. Mai are și alte întrebări și răspunsuri care nu știu exact de unde le scoate ca: spanacul ne ajuta la ficat, morcovii ne ajuta la ochi, ardeiul la ce ne ajută mami? etc. Prima noastră carte din care am aflat despre corpul uman a fost Mica mea Enciclopedie Dokeo editura RAO iar despre prima dată când am studiat copul uman am scris aici. Enciclopedia Dokeo este încă preferata noastră dar informațiile sunt deja prea ușoare pentru Ana așa că am căutat o carte mai complexă dar pentru vârsta ei. Desigur sunt o mulțime de cărți despre corpul uman foarte frumoase dar parcă cărțile de la editura Usborne sunt mai interesante. See inside your body, editura Usborne (6 ani) este exact pe placul nostru: educativă și interesantă datorită informațiilor adaptate pentru vârsta Anei, interactivă datorită celor peste cincizeci de clapete și distractivă datorită micilor omuleți care ne ghidează prin toate funcțiile corpului nostru. Cartea este mare, în format A4, fiecare pagină este cartonată, iar ca fapt divers pe ultima pagină aflăm că imaginile din fundal pentru fiecare pagină, inclusiv coperta, sunt imagini reale văzute la microscop.Căutând pe Pinterest idei despre corpul uman am dat peste această postare și pentru că mi-a plăcut mult am zis să încercăm și noi. Ca materiale am folosit un carton mare cât Ana, hârtie colorată, lipici iar ca documentație cartea See inside your body, editura Usborne și setul magnetic Corpul Uman de la Melissa and Doug. Ca model pentru corpul pe care urma să lucrăm am folosit-o pe Ana, care a ras și s-a gâdilat peste tot și cu greu am reușit să fac o formă cât de cât reală a corpului ei, dar va recomand să încercați chiar merită doar pentru joacă și distracție. Conturul Anei l-am trasat cu un creion iar apoi am îngroșat totul cu o cariocă.

Am conturat forma corpului Anei

Am început cu Scheletul și sistemul muscular. Din carte am aflat că în corpul nostru sunt pentru 200 de oase și peste 600 de mușchi. Scheletul și mușchii lucrează împreună și sunt foarte importante pentru noi, scheletul ne dă forma corpului iar mușchii ne ajută să ne mișcăm.

See inside your body, editura Usborne

Scheletul nostru l-am făcut din hârtie simplă albă iar oasele de la degete sunt din bețișoare de vată. Oasele nu au o formă anume, eu am desenat cu creionul cât de cât forma lor dar Ana a tăiat cu foarfeca cum a știut ea mai bine. 

scheletul și sistemul muscular

Bețișoarele de vată ne-au dat mare bătaie de cap, nu au stat lipite nici cum, desigur Ana a tot călcat pe ele dar era bun un pistol de lipit. Am încercat să reprezentăm scheletul în mare, nu am insistat pe oasele mici și nici pe numărul lor. Încântată de rezultat, la sfârșit Ana m-a rugat să îi fac o poză cu ea ținându-se de mână.

Ana învață despre oase și muschi

Cu ajutorul a două ațe, roșie pentru artere și albastră pentru vene am făcut Sistemul circulator. Inima din carton roșu este în mijloc iar vene și artere am făcut doar pe partea dreaptă pentru a explica cum funcționează sistemul. Imaginea din carte cu inima este foarte explicativă, am urmărit cum ea pompează sângele din vene pentru a ajunge în plămâni unde se oxigenează și se întoarce în inimă pentru a fi distribuit în tot corpul prin artere. Despre artere am aflat că transportă oxigenul de la inimă în tot corpul nostru cu ajutorul celulelor roșii iar venele transportă sângele înapoi la inimă.

sistemul circulator

Ce am mai aflat interesant a fost că, bătăile inimii sunt date de valvele care se închid și desigur am ascultat inima cu ajutorul unu stetoscop care nu putea lipsi din recuzita noastră. În poză se vede cum Ana asculta concentrată în timp ce închidea și deschidea pumnul pentru a simula bătăile inimii.

Ana ascultă bătăile inimii

Apoi am trecut la Sistemul respirator. Plămânii sunt făcuți din hârtie roz (așa a dorit Ana) peste care am lipit folie cu bule de aer, iar traheea din hârtie albastră. Plămânii împreună cu inima sunt protejate de oasele numite coaste care formează cutia toracică. De fiecare dată când respirăm tragem aer în plămâni unde sângele se încarcă cu oxigen pe care îl transportă apoi prin tot corpul. Ca fapt interesant am aflat că într-o zi un adult respiră suficient aer pentru a umple 1000 de baloane.

sistemul respirator

 Creierul, reprezentat de noi printr-o bucată de hârtie creponată mov, este centrul nostru de comandă și este format din milioane de celule numite neuroni. Cu ajutorul nervilor mesaje sunt trimise către și de la creier în corpul nostru. În cartea See inside your body creierul este foarte frumos împărțit pe culori pentru a arăta unde sunt procesate mesajele primite.

See inside your body, editura Usborne

Am continuat apoi cu Sistemul digestiv. Din hârtie galbenă am făcut stomacul, din cea roșie ficatul iar din hârtie creponată verde și mov intestinul subțire și gros. Pentru Ana a fost foarte interesant să urmărească pas cu pas întreg traseul mâncării și a aflat în sfârșit de ce mergem la toaletă ;) o întrebare la care am răspuns până acum mai vag și pe ocolite.

sistemul digestiv

Odată cu sistemul digestiv am terminat și proiectul nostru. Știu, lipsește sistemul reproducător, nu este nici în carte și nici nu am dorit să discutăm despre el deoarece este un subiect mai delicat. 


Dacă aveți timp și materiale recomand din suflet acest proiect pentru copilașii interesați de corpul uman, este foarte distractiv și în același timp educativ iar cartea See inside your body editura Usborne a completat activitatea noastră cu informații interesante, exact pe gustul și înțelesul unei fetițe curioase de aproape șase ani. Luna aceasta (Aprilie) cartea este la un preț redus și pe această cale vreau să o recomand pe Anca de la În minunata lume a cărților, care a fost tot timpul foarte drăguță cu mine și mi-a răspuns întotdeauna la toate întrebările.Vă mulțumim tuturor celor care sunteți alături de noi și ne urmăriți, 
mămica Ioana și prințesa Ana (5 ani și 7 luni)


2 comentarii:

 1. MINUNAT !
  Multumim Ioana, multumim,Ana, sunteti minunate!
  Am ,,furat,, ideea.
  Gabriela si Lucian

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabriela dragă ma bucur că ai furat ideea, noi la tine am văzut prima dată cartea See inside your body aşa că şi noi îţi mulţumim ;)

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...