luni, 15 iulie 2013

Barcute din gheataToata saptamana trecuta m-am gandit ce sa mai facem in weekend la munte. Dupa multe cautari pe internet am gasit ce-a mai distractiva idee: barcute din gheata. Am fost asa de incantata de idee incat, abia m-am abtinut sa nu ii spun nimic Anei pana am ajuns la munte si ne-am apucat de facut barcutele.
Nu a fost foarte cald afara, temperatura nu a depasit 30 de grade si a fost perfect pentru barcutele noaste, daca era prea cald cred ca se topeau prea repede.

materiale necesare: apa, hartie colorata, lipici, acuarele, bete si forme in care se face gheata.

Pentru inceput am avut nevoie de forme in care sa facem gheata si am folosit o caserola de plastic si o tava pentru briose. Se pot folosi caserole mai mici de platic sau orice container care este plat. 
Cu cat mai mari formele cu atat dureaza mai mult joaca. 

Am adunat cateva bete si am lipit hartia pe ele pentru a face panzele. In loc de bete se pot folosi paie de baut sau, daca sunt foarte mici barcutele, scobitori. Betele nu trebuie sa fie foarte inalte pentru nu a rastura barcuta.
Pe post de panze noi am folosit hartie colorata, pentru ca am avut, dar puteam folosi foarte usor frunze.


Apa am colorat-o cu culori acrilice pentru ca ne-am jucat intr-o fantana, dar nu recomand folosirea culorilor in ape naturale pentru nu a polua. Eu am lipit cu banda adeziva crengutele pentru a sta drepte, dar cred ca, puteam sa pun apa la congelator si spre sfarsit, cand era aproape inghetata, sa pun betele.


Dureaza destul de mult pana ingheata apa, noi am facut o tura de barcute seara, cand am ajuns la cabana si ne-am jucat cu ele a doua zi dimineata, apoi am facut altele care au inghetat abia pe seara. M-am gandit sa facem mai multe a doua tura, dar pana la urma nu am facut si a fost mai bine asa, se topesc destul de repede si nu ar fi apucat sa se joace cu toate.


Această activitate este foarte buna pentru primele lectii de stiinta, am invatat despre procesul prin care apa se transforma in gheata si invers, ne-am adus aminte de iarna cand este foarte frig si totul ingheata pe afara, am discutat despre lichide si solide si despre faptul ca gheata pluteste pe apa.


Daca barcutele se folosesc pe ape naturale recomand a nu se folosi colorant pentru apa si in loc de hartie se pot pune frunze, asa totul este 100% natural si nu se polueaza mediul inconjurator.

Distractie placuta cu piticii vostrii, mamica Ioana si printesa Ana (3 ani si 11 luni)

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...