marți, 24 iunie 2014

Muşuroiul de furnici


A venit vara şi pentru noi a început sezonul de mers la cabană. Anei îi place la nebunie sus la munte unde petrece aproape tot timpul afară. De obicei noi două explorăm natura în timp ce restul (soţul, bunicul) meşteresc ceva, iar de data aceasta explorarea noastră s-a intersectat cu munca lor şi la încercarea soţului meu de a ridica cinci plăci de beton pentru a face un nou drum de acces am descoperit ceva ce nu am mai văzut până acum, un muşuroi de furnici întins pe o suprafaţă foarte mare cu o mulţime de galerii.

Musuroi de furnici

La început am urmărit furnicile de la distanţă până au plecat şi apoi am studiat de aproape superbul labirint făcut de micile insecte. Trebuie să spun că eu am fost foarte impresionată de mărimea musuroiului dar ce ma fascinat cel mai tare a fost cât de curate şi mari erau galeriile. Am găsit chiar şi resturi de pâine, mărunţite bine şi depozitate sub una dintre plăci precum şi larve şi ouă de furnicuţe.

Musuroi de furnici

Ana a privit cu mare interes cum furnicile rămase au luat larvele, ouăle şi miezul de păine şi cu grijă au transportat totul (banuiesc) in noul muşuroi. Mi-a părut rău de casa şi munca lor, sper că pe viitor vor face un nou muşuroi la fel de frumos ca acesta.

Musuroi de furnici

Ajunşi acasă, în gradină, pe o vreme schimbatoare si ploioasă, am citit din cele două cărţi cu insecte pe care le avem tot ce am găsit despre furnici. Întâmplător cărţiile se numesc la fel Insecte - Prima mea enciclopedie, cea mica de la editura Aquila `93 care este preferata noastra şi cea mai mare de la editura Litera.

Ajutată de cartonaşele listate de mine, Ana a invăţat despre ciclul de viată al furnicilor şi a recunoscut în poză larvele care semănau foarte bine cu cele din muşuroi.

F de la Furnica

În Prima mea enciclopedie - Insecte de la editura Aquila `93 găsim informaţii foarte interesante despre furnicuţe, cum ar fi unde trăiesc, ce mănâncă, anatomia lor şi răspândirea pe globul pământesc.
Cu ocazia aceasta am repetat şi litera F (mare şi mică) cautând-o în textul din carte.

carti pentru copii

Din cartea Insecte - Prima mea enciclopedie de la editura Litera aflăm diferitele tipuri de furnici şi putem chiar să facem comparaţie între ele, pentru că ne sunt prezentate în imagini furnica lucrătoare, masculul şi soldatul precum şi regina (matca).

carti pentru copii

Am încercat să studiem, pe viu, cu lupa furnicile din gradină dar nu am avut noroc de vreme bună, a venit ploaia din nou si uite aşa am stat sub acoperiş şi ne-am jucat putin. Am avut listate patru fişe drăguţe cu furnicuţe şi labirinturi si Ana a fost foarte încântată de ele.


Aşteptând soarele, sau măcar oprirea ploii, am facut un colaj unde am folosit hârtie maro pentru muşuroi şi hârtie verde pentru iarbă. Cu ajutorul degetelor Ana a facut furnicuţe, respectând anatomia lor: cap, torace şi abdomen, cea din vârful muşuroiului este cea mai mare şi am hotărât împreună că este regina.


Dupa încetarea ploii am incercat şi un mic experiment pentru a vedea ce mancare preferă furnicile.
Pe o farfurie de carton am aşezat miere, pâine, seminţe de dovleac şi banană. Am întrebat prinţesa care crede ea că va fi mancarea preferată de furnici şi răspunsul ei a fost normal pâinea pentru că şi-a adus aminte de painea gasită în muşuroiul de la munte.


Nu am avut noroc cu experimentul nostru, a plouat în mai multe ture, a trebuit să păzesc farfuria pentru a nu ploua pe ea şi furnicuţele nu au vrut să se arate. Ana a stat lângă farfurie până a apărut prima furnică care a studiat puţin banana şi mierea iar apoi a plecat înapoi în iarbă. După un minut au apărut două furnici pe farfurie şi concluzia ei a fost "a chemat surorile ei mami ! "
Am avut chiar şi un vizitator neaşteptat, un melc, care a inspectat curios pâinea şi mierea dar nu au fost pe gustul lui asa că a plecat, incet mai departe.


După o jumatate de zi în care a fost când soare, când ploaie am încheiat experimentul nostru cu următoarele concluzii: seminţele de dovleac nu sunt pe placul furnicilor care nici nu s-au apropiat de ele, mai interesantă a fost pâinea urmată de banană, iar pe primul loc a fost mierea de care furnicuţele au fost foarte bucuroase.


Sper să repetam experimentul în altă zi, cu mai mult soare, dar până atunci vă mulţumesc foarte mult că ne urmariţi şi vă doresc o vară cât mai plăcută, mamica Ioana si prinţesa Ana (4 ani și 7 luni)


Resurse:

  • Cartea Prima mea enciclopedie - Insecte editura Aquila `93 noi am achiziţionat-o din oraş, de la librărie dar se găseşte şi online pe elefant.ro şi Libris.ro.
  • Cartea Insecte - Prima mea enciclopedie editura Litera se găseşte pe elefant.ro și Libris.ro (pe Libris.ro transportul este gratuit)
  • Labirintul cu furnicuțe se găsește aici Gift of Cutiosity unde mai sunt două seturi de fișe cu activități în engleză pe tema Furnici aici și aici.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...