luni, 23 martie 2015

Buburuzele și matematica


Începem activitățile de primăvară cu cele mai simpatice insecte, gărgărițele sau buburuzele cum le spune Ana, cu ajutorul cărora facem puțină matematică pentru că, prințesa mea este încântată peste măsură de numere și adunări. Primul pas în frumoasa lume a buburuzelor l-am făcut cu ajutorul unui set Safari - Ciclul de viata a buburuzelor, a cartonașelor Montessori și desigur împreună cu cele două cărți despre insecte pe care le avem. Pentru început am căutat tot ce am găsit de citit despre ele în Prima mea enciclopedie - Insecte de la editura Aquila `93 (cartea mică) unde am aflat că: buburuza este un gândac și cea mai cunoscută specie este cea roșie cu puncte negre, dar mai găsim și buburuze galbene și portocali. Ea are două perechi de aripi, cele anterioare sunt îngroșate și protejează corpul buburuzei iar cele membranoase sunt folosite la zbor după cum se vede foarte frumos ilustrat în cartea Insecte - Prima mea enciclopedie de la editura Litera (cartea mare). Altă informație interesantă a fost despre modul cum își petrec iarna hibernând în locuri uscate.

citim despre buburuze din Prima mea enciclopedie - Insecte de la editura Aquila `93

După scurta documentare am folosit setul Safari și cartonașele Montessori pentru a ilustra ciclul de viață al buburuzelor. Trebuie să spun că figurinele sunt din plastic tare și de foarte bună calitate dar pe mine personal mă cam sperie larva, zici că e adevărată iar eu urăsc din tot sufletul toate insectele.

Ciclul de viață la Buburuze + cartonașe Montessori

Dar lăsând deoparte aversiunea mea pentru gândaci și alte lighioane, am învățat că ciclul de viața al buburuzelor este: ouă, larvă, pupă și adult. Aici Ana și-a adus aminte de fluturașii care au un ciclu asemănător, mai ales când am spus cuvântul pupă a sărit în sus și a spus că vrea să facem și despre fluturași (poate data viitoare). În timp ce eu am citit planșa cu ciclul de viață a buburuzelor Ana a studiat bine figurinele aranjându-le în ordine, iar apoi am repetat totul din nou cu ajutorul cartonașele Montessori.

Ciclul de viață al buburuzelor prin metoda Montessori

De la jocul cu figurinele am trecut direct la adunarea buburuzelor, unde am încercat o altă metodă de a repeta adunarea până la zece. Mi-a plăcut foarte aceste cartonașe cu semnul întrebării deasupra numărului, seamănă cu un joc sau o ghicitoare iar Ana a fost destul de încântată de ele. 

repetăm adunarea cu ajutorul buburuzelor

Cardurile sunt foarte ușor de confecționat dar durează destul de mult. În total sunt 45 de carduri cu toate adunările de la doi la zece (sunt carduri și pentru unu plus doi și pentru doi plus unu) iar eu am rezistat la tăiat și lipit doar până la șapte, restul data viitoare. Pentru a atașa cartonașele cu semnul întrebării am folosit bandă adezivă transparentă (scotch) iar pentru că sunt laminate se pot muta oriunde, de exemplu pentru copiii începători în ale adunării se poate pune cartonașul pe număr iar apoi peste buburuze ca în cazul nostru. Buburuzele de lemn au fost de mare ajutor la adunările mai mari unde Ana nu se descurcă chiar așa de bine.

buburuzele și adunarea

Pentru următorul joc am avut nevoie de două zaruri, planșa listată de aici și pioni dacă pot să le spun așa. Jocul se joacă în doi iar scopul lui este de a acoperi cât mai multe numere astfel: dăm cu zarurile iar pe rezultatul adunării punem o buburuză. În postarea originală sunt folosiți pioni de culori diferite pentru a face diferența între cei doi jucători, dar noi am folosit buburuzele pictate din lemn de mai sus chiar dacă ne-am jucat amândouă. Rolul jocului este de a repeta adunarea până la 6.

Joc despre adunare cu buburuze şi zar

Următoarea idee mi-a venit în timp ce căutam zarurile de mai sus în cutia noastră cu mărunțișuri unde am dat peste două baloane mici roșii și m-am gândit că ar fi perfecte pentru așa ceva. Cu un marker permanent (din acela pentru scris pe CD) Ana a colorat baloanele în formă de buburuză. Primul a ieșit foarte drăguț, vorba Anei, dar al doilea s-a spart în timp ce era în mâinile mele și desigur că a plâns după el jumate de ora iar eu a trebuit să îmi cer scuze și să promit că cumpăr altul, asta e se mai întâmplă și accidente.

buburuza din balon


 Următoarea buburuză a fost ideală pentru a recapitula numerele pare şi impare deoarece se văd perfect perechile de buline. Metoda Montessori ne spune să grupam bulinele una lângă alta astfel, numerele pare sunt cele unde fiecare bulina are un partener, iar la cele impare rămâne o bulină singură. Bulinele se așează în perechi una lângă cealaltă, iar la numerele fără pereche bulina singură se pune pe mijloc astfel încât, în momentul în care trasăm cu degetul o linie pe mijloc și ne intersectăm cu ea ne oprim și spunem că este un număr impar. Simplu nu? și foarte vizual, Ana a reținut de data trecută această idee și i-a fost foarte ușor a repeta acum toate numerele pare și impare până la zece, chiar și mai mult.

Aflăm numerele para şi impare cu metoda Montessori si o planşă cu buburuză

Cu ajutorul a două farfurii de carton și puțină culoare am făcut o buburuză tare simpatică, cu aripi mișcătoare după o idee de pe Pinterest care din păcate nu am salvat-o dar e ușor de căutat dupa cuvintele: papeplate ladybug craft. Materialele necesare au fost: două farfurii de carton, culoare roșie și neagră, carton negru, ochi mobili, sârmă plusată neagră și o agrafă. Am pictat farfuriile pe spate pentru un efect mai interesant, buburuza pare rotundă iar aripile se mișcă deoarece sunt prinse cu o agrafa tip pioneză.

Buburuză din farfurii de carton

Seara la culcare am citit două cărți tare dragi nouă, Cadoul gărgăriței Suzette și Aventura gărgăriței Suzette de Quentin Greban, cumpărate anul trecut de la un târg de carte când erau proaspăt ieșite de la tipar la editura Nomina. Amândouă cărți sunt exact pe placul nostru, Suzette este o mică, scumpă și drăgălașă gărgăriță de numai patru ani și jumătate care trece prin două aventuri destul de grele pentru vârsta ei. În Aventura gărgăriței Suzette, mica buburuză se pierde de mămica ei iar cu ajutorul unui desen făcut de ea întreabă pe oricine întâlnește în cale dacă nu au văzut-o, chiar și pe broasca cea mare de care îi este frică dar pe care o roagă politicoasă: Vă rog nu mă mâncați, domnule Broască, O caut pe mămica mea. Ați văzut-o cumva?. Finalul este unul fericit desigur, Suzette își regăsește mămica de la care primește un pupic dulce de tot. Cadoul gărgăriței Suzette este o poveste simpatică numai bună de citit în jurul zilei de 8 Martie, în care urmărim încercarea gărgăriței de a face un cadou surprinzător, minunat, spectaculos pentru mămica ei. Am pus mai multe poze din cele două cărți în albumul de pe Facebook pentru doritori.


Cadoul gărgăriței Suzette și Aventura gărgăriței Suzette de Quentin Greban editura Nomina

Vă dorim o primăvară cât mai frumoasă cu soare și multă fericire și nu uitați desigur albumul nostru cu toate sursele de inspirație se găsește aici. Pupici mulți, mămica Ioana și prințesa Ana (5 ani și 7 luni)

Resurse:
 1. Planșa cu ciclul de viață a buburuzelor precum și cartonașele Montessori sunt de pe Teachers Pay Teachers și sunt gratuite dacă aveți cont, dacă nu aveți se face foarte ușor și chiar se merită pentru mulțimea de fișe cu diverse subiecte care se pot descărca gratuit.
 2. Setul Safari Ciclul vieții - Buburuza este de pe Elefant.ro dar se mai găsește și pe FamousKids.ro, unde de obicei este mai ieftin dacă nu este pe Elefant la promoție.
 3. Cartonașele cu proba adunării, planșa cu buburuza pentru numerele pare și impare, precum și jocul cu zar se găsesc aici unde recomand și restul activităților de care noi nu ne-am ocupat pentru că erau prea ușoare pentru Ana, dar pentru copiii mai mici sunt ideale a învăța sau repeta cifrele.
 4. Cadoul gărgăriței Suzette și Aventura gărgăriței Suzette de Quentin Greban amândouă de la editura Nomina, noi le avem de vara trecută de la un târg de carte dar ele se găsesc în magazinele online pe Elefant.ro și pe Libris.ro sau desigur pe site-ul editurii Nomina.


4 comentarii:

 1. Ce activitate minunată! Felicitări! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur mult ca îți place Ioana, mulțumim de vizita :x

   Ștergere
 2. Ce frumos v-ati jucat! O sa incercam si noi cateva activitati prezentate mai sus! Mult spor la joaca!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc Ana Maria, spor la joacă şi vouă şi dacă vă inspiraţi de la noi poate ne arătaţi cum v-aţi jucat.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...