marți, 21 aprilie 2015

Despre vreme


Lunile Martie și Aprilie au fost perfecte pentru a vorbi despre vreme deoarece au fost foarte bogate în  fenomene meteo, iar pe parcursul unei săptămâni am experimentat de la ploaie, vânt și soare la lapoviță și zăpadă. Vremea a fost așa de schimbătoare încât am reușit să urmărim și să notăm aproape toate fenomenele meteo specifice anotimpului Primăvara în afară de curcubeul care s-a lăsat așteptat și de care încă nu am avut parte. Pentru a vorbi și a studia despre diferitele fenomene meteo a venit în ajutorul nostru Adina de la Micul Cititor cu cartea See Inside Weather and Climate de la editura Usborne.

See Inside Weather and Climate editura Usborne

Cartea este în format mare (A4) din carton tare cu multe ferestre (peste 100) și face parte din seria See Inside de la editura Usborne, am mai vorbit despre altă carte din această serie când am învățat despre corpul uman iar dacă v-a plăcut să știți că și aceasta este la fel de frumoasă. Cartea este recomandată pentru șase ani plus dar informațiile au fost accesibile pentru Ana.  

See Inside Weather and Climate editura UsborneÎncă de pe prima pagină am aflat despre tipurile de vreme și reprezentarea prin iconițe simbolice a fiecărui fenomen în parte ceea ce ne-a fost de mare ajutor la următoarea activitate. Ce am găsit foarte interesant și Anei i-a plăcut mult au fost câteva sfaturi pentru a afla singuri prognoza meteo cum ar fi: dacă este un cerc luminos în jurul lunii urmează ploaie sau zăpadă, dacă cerul este roșu seara urmează o zi frumoasă iar dacă cerul este roșu dimineața  posibil să plouă, dar ce-a mai distractivă a fost următoarea: dacă vacile se așează jos este posibil să plouă curând. Cu siguranță vom urmării aceste mici semne să vedem dacă sunt adevărate, mai știi poate găsim pe undeva o cireadă de vaci. Apoi am aflat că principalele trei lucruri care contribuie la formarea vremii sunt soarele, aerul și apa. Despre apă am citit că este pe pământ de miliarde de ani și ea se află într-o continuă mișcare și în diferite forme, în nori, în ploaie, în râuri și oceane. Acest proces continuu de transformare a apei se numește Circuitul apei în natură și este reprezentat foarte frumos în carte și de vede în poza de mai jos.
În total cele cincisprezece pagini ale cărții conțin o mulțime de informații despre vreme, despre nori, ploi și furtuni, despre anotimpuri și climă. chiar și despre curenții de aer și fenomene extreme ca tornade, uragane și cicloane.Mai multe poze din interiorul cărții am pus în albumul Despre vreme pe pagina noastră de Facebook

See Inside Weather and Climate editura Usborne

Cu ajutorul unui tabel descarcat de aici am ținut evidența tuturor fenomenelor meteo din cursul unei săptămâni și chiar am avut ce urmării ! Pentru că stăm într-o zonă de munte iar anul acesta primăvara a fost cam capricioasă am avut ninsoare, ploaie și soare aproape în fiecare zi timp de o săptămână iar Ana nu a ratat absolut nimic, cum se schimba vremea putin cum mai punea o bulină. Pentru rezistentă am laminat totul iar bulinele sunt lipite cu ajutorul unei gume speciale pentru lipit despre care a vorbit Coca aici.


Am făcut și un mic experiment, într-un vas de sticlă am pus apă pentru a reprezenta atmosfera și spumă de ras pentru a imita norii pufoși, apoi cu ajutorul unei seringi Ana a pus puțin câte puţin apă colorată albastră peste nori.


Am observat că a fost nevoie de patru-cinci seringi pentru ca ploaia să înceapă, norii acumulând în timp apa din atmosferă, dar când a început să cadă efectul a fost pe măsură. Până la sfârșit toată apa a fost albastră iar concluzia Anei a fost: asta e o furtună !


Și dacă tot am vorbit despre apă și m-am tot plâns că Ana are nevoie de mai multe exerciții de motricitate fină nu am ratat ocazia și am făcut activități de transfer a apei. Am folosit o cutie mare pentru a colecta apa vărsată iar ca recipiente am avut un pahar mare, trei vaze cu deschidere îngustă și o carafă mică, desigur preferatele Anei au fost seringile.

activitate de transfer a apei

Era de preferat și un burete dar nu am avut, oricum activitatea a fost pe placul Anei care a turnat și mutat apa timp de două ore până nu am mai rămas nici o picătură de apă în recipiente şi apoi s-a apucat de pus apa la loc cu seringa cea mare.

activitate de transfer a apei

Am făcut și un norișor de ploaie pentru a sta lângă tabelul nostru cu vremea din hârtie albă și albastră, vată și ață, iar vremea încă o mai urmărim și acum după o lună de când am început.

norisorul din vata

La sfârșit vreau să îi mulțumesc foarte mult Adinei de la Micul Cititor pentru minunatele cărți trimise, nu uitați de albumul nostru de pe Pinterest unde se găsesc toate sursele noastre de inspirație (plus alte idei interesante) și de pagina de Facebook unde se găsesc mai multe poze. Vă urez o primăvară frumoasă și fiecare zi a voastră să fie una însorită, mămica Ioana și prințesa Ana.

Follow Ioana Petru's board Weather on Pinterest.Resurse:
 1. Cartea See Inside Weather and Climate o găsiți pe Miculcititor.ro sau pe pagina de Facebook împreună cu alte cărți minunate de la editura Usborne.
 2. Tabelul pentru evidența fenomenelor meteo cât și bulinele cu simboluri sunt descărcate de aici.4 comentarii:

 1. Foarte frumos. Si noi asteptam cartea sa soseasca.Multumim de prezentare.
  Imi place zambetul Anei.....e o zambareata frumoasa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Irina, acest zambet este pe fata ei de fiecare data cand facem ceva interesant si distractiv

   Ștergere
 2. Foarte fain articolul. Si noi suntem fani Usborne. Abia astept sa mai creasca Vlad sa facem si noi asemenea activitati.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca iti place draga Geo, intradevar cartea si unele din activitati sunt pentru copii mai mari dar puteti incerca activitati de transfer a apei care sunt tot timpul pe placul copiilor ;)

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...