vineri, 8 mai 2015

Lumea noastră colorată


După cum știți lumea noastră este foarte colorată, vorbim despre orice dorește Ana iar cele mai multe subiecte sunt inspirate din discuțiile noastre, din întrebările ei sau din preocupările ei din fiecare zi. Așa se face că, în momentul în care Ana m-a întrebat ce culoare ne iasă dacă amestecăm roșu cu galben am căutat idei pe tema aceasta și am găsit o carte minunată, perfectă pentru a învăța tot ce trebuie despre culorile principale și culorile secundare.

Mix it up! de Herve Tullet

Mix it up! de Herve Tullet este o carte interactivă care trebuie atinsă, scuturată, înclinată, închisă tare și repede, o carte care ne introduce în lumea minunată a culorilor unde învățăm ce se întâmplă când amestecăm albastru cu galben, roșu, negru sau alb. Cartea începe cu un simplu punct gri, o amprentă pe care suntem îndemnați să o atingem doar puțin pentru a vedea ce se întâmplă. Atingerea noastră este folosită pentru a chema celelalte culori și în curând pagina este plină de multe amprente colorate. Apoi punem mâna pe carte, închidem ochii și numărăm până la cinci și distracția începe deoarece avem atingerea magică ! Pe rând culorile primare sunt amestecate pentru a rezulta culori secundare iar totul se întâmplă, cum am spus mai sus, dacă atingem, scuturăm, înclinăm sau apăsăm fiecare pagină în parte. Textul este foarte puțin și simplu, într-o notă veselă și distractivă încât povestea prinde viață, e magie! Cartea este destul de rezistentă deoarece este tipărită pe hârtie lucioasă, cu coperții din carton gros iar ce îmi place mie cel mai mult este că paginile nu sunt perfect albe, ele sunt pătate cu diferite culori ca și când un copilaș a pictat fiecare pagina în parte şi chiar dacă din greşeală ajunge pictată de exemplu de o fetiţă de nici şase ani nu se vede nici o diferentă.

Mix it up! de Herve Tullet

După cum am spus Mix it up! este o carte interactivă care ne introduce în lumea culorilor și este perfectă dacă dorești informațiile dar nu și murdărirea rezultată din folosirea vopsele și acuarelelor din dotare dar la sfârșitul ei suntem îndemnați să încercăm propriile noastre experimente și combinați de culori și desigur noi nu am putut rata putină distracție cu degetele prin culori. 

Mix it up! de Herve Tullet

Ca materiale am folosit carton alb (hârtia normală se ondulează) și culori tempera pentru pictat cu degetele. Am urmărit cartea pas cu pas și am făcut fiecare mixaj de culoare dar am avut ghinion cu movul care nu a apărut deloc, de fiecare dată ne ieșea un albastru foarte închis către negru, dar am încercat și alte metode de a amesteca culorile, experimente ușor de făcut chiar și cu prichindei mai mici.

operele noastre de artă inspirate de Mix it up! de Herve Tullet

La toate trei experimente am folosit diferite materiale dar de data aceasta culorile au fost vopsele lichide de ouă. În locul vopselei de ouă se poate folosi colorant alimentar în culorile primare, roșu, albastru și galben dar noi am avut un set de vopsea lichidă de ouă specială pentru copii rămasă de la Paști. Pentru primul experiment am avut nevoie de șase pahare, șervețele de bucătărie și apă colorată. Vă spun sincer Ana nu a făcut nimic la acest experiment deoarece am folosit pahare de plastic care se răstoarnă foarte ușor, ea a fost doar observator. Paharele au fost aranjate în cerc pe o tavă de lemn și în trei pahare am pus aproape până sus apă colorată în ordinea: galben, pahar gol, albastru, pahar gol, roșu, pahar gol. Am unit toate paharele între ele cu un șervețel de bucătărie și apoi am așteptat. Pe principiul vaselor comunicante apa din paharele pline se transferă cu ajutorul șervețelului în paharele goale și în același timp culorile se amestecă rezultatul fiind foarte spectaculos pentru Ana care din zece în zece minute exclama: mami ! mami ! hai să vezi se face verde ! wow se face mov ! A durat cam două-trei ore până apa a ajuns la același nivel în toate paharele și vă spun sincer că acest mod de a amesteca culorile a fost perfect deoarece la un moment dat în paharul mov pe margini, chiar lângă șervețel apa era colorată în cele două culori, roșu și albastru iar în mijloc unde culorile se întâlneau era mov.

experiment cu apă colorată

La al doilea experiment am folosit o farfurie, lapte, detergent de vase, un bețișor de vată și culorile nediluate din setul de vopsele. Am pus foarte puțin lapte în farfurie, cam trei-patru milimetrii și din loc în loc am picurat culorile nediluate direct din sticluța lor. Pe bețișorul de vată am pus detergent de vase și am plasat bețișorul în mijlocul farfuriei apoi am privit minunea. Sincer nu știu de ce reacționează în felul acesta laptele dar pot să spun că e foarte interesant modul cum migrează și se amestecă culorile.


Aici se poate urmării un filmuleț cu acest experiment unde se vede foarte bine mișcarea culorilor la contactul cu detergentul de vase dar nouă nu ne-a ieșit chiar așa. Culorile noastre s-au mișcat mult mai încet dar destul cât să impresioneze o fetiță curioasă de aproape șase ani care nu s-a lăsat până nu a ajuns tot laptele un fel de albastru închis către negru.


Pentru ultimul experiment ne-am inspirat de aici. Am căutat un container cu mai multe compartimente mici asemănător cu cel din articolul respectiv şi din întâmplare am dat la alimentară peste un suport pentru ouă Kinder cu doisprezece compartimente și am luat două (sunt fără bani, de obicei le aruncă la gunoi). Am lipit între ele suporturile şi au rezultat douăzeci şi patru de compartimente perfecte pentru a fi umplute cu apă colorată.


Pe prima coloană am pus culorile primare, albastru roşu şi galben iar pe primul rând culorile rezultate din experimentul cu paharele de mai sus. Singură regulă a fost că are voie să amestece culorile doar pe rânduri şi coloane iar rezultatul se vede în poza de mai jos, dar după ce a terminat m-a rugat aşa de frumos dacă poate să pună unde vrea ea şi a petrecut aproape o oră amestecând culori. Aşa de mult îmi place când stă atât de concentrată asupra unei activităţi încât nu mişcă, nu vorbeşte o oră întreagă şi atunci îmi spun mulţumită că azi am făcut ceva interesant care sigur va rămâne în memoria ei multă vreme de acum în colo.

mixaj de culori


Mai multe idei la fel de colorate şi distractive am adunat în albumul nostru  Culorile - Curcubeul pe care vă invit să îl urmăriţi dacă aveţi cont pe Pinterest iar mai multe poze din carte şi din timpul activităţiilor se găsesc în albumul Mix it up pe pagina noastră de Facebook.
Vă pupăm şi vă imbraţişăm, mămica Ioana şi prinţesa Ana (5 ani şi 9 luni)

Follow Ioana Petru's board Culorile - Curcubeul on Pinterest.
4 comentarii:

 1. Sunt geniale ideile de activitati si sincer de-abia astept sa incerc si eu maine eexperimentul cu paharele si servetelele, mi se pare fascinant. Sa ne intelegem, pentru mine, nu pentru copil �� ce frumos ar fi fost daca orele de fizica si chimie din scoala s-ar fi desfasurat in acest mod...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da ! Îţi dai seama cum ar fi ca la orele de chimie şi fizică să se predea în acest mod, poate chiar mi-ar fi plăcut aceste două materii care pentru mine erau de umplutură.
   Lăsând visele deoparte şi mie mi-au plăcut foarte mult experimentele şi m-am minunat în rând cu Ana, la cel cu lapte chiar dacă am văzut filmuleţul înainte pe viu e mult mult mai fascinant ;)

   Ștergere
 2. Foarte, foarte interesant. De unde ai luat carticica? Doar din ea te-ai inspirat sau ai folosit si tu Pinterest-ul si alte canale? Oricum felicitari, totul e foarte colorat si frumos!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru apreciere iar referitor la întrebările tale, la sfârșitul articolului este un link la albumul meu de pe Pinterest unde găsești toate sursele de inspirație ;)

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...