luni, 20 iulie 2015

Învățăm ceasul cu Gărgărița morocănoasă


În septembrie Ana începe la școala în clasa zero și a venit timpul să o învăț ce am tot amânat de ceva vreme, ceasul ! Nu știu de ce am avut eu o reținere în a vorbi despre ceas, cu toate că ea a tot insistat cu întrebările, preferata ei: cât durează o oră, dar acum m-am pus pe treabă și am adunat materiale pentru a explica cât mai pe înțelesul ei cum stă treaba cu ceasul. În ajutor ne-a venit editura Cartea Copiilor care tocmai a tipărit o carte tare simpatică de Eric Carle, Gărgărița morocănoasă care chiar dacă se adresează copiilor de până la șase ani eu mi-am dorit-o tare mult și am comandat-o imediat, iar Anei i s-a părut foarte amuzantă.

învățăm ceasul

 Povestea simpatică a lui Eric Carle despre isprăvile unei gărgărițe foarte morocănoasă ne face cunoștință cu ideea de timp prin ora și ceasul prezent pe fiecare pagină dar și prin mișcarea soarelui, cu ideea de mărime prin cele doisprezece insecte și animale care se succed de la mic la mare, precum și cu ideea de maniere prin atitudinea morocănoasă a gărgăriței și purtarea prietenoasă a celeilalte gărgărițe. Povestea începe la ora cinci dimineața cu două gărgărițe care ajung în același timp pe o frunză plină de afide numai bune pentru micul dejun. Gărgărița morocănoasă nu dorește să împartă afidele cu cealaltă gărgăriță și o provoacă la bătaie prin cele patru cuvinte care se repeta aproape pe fiecare pagină vrei să ne batem? Dar gărgărița prietenoasă nu se lasă intimidată de cuvintele urâte și privește fără teamă în ochii celeilalte gărgărițe care dă înapoi și îi spune nu ești destul de mare ca să te bați cu mine. Aceeași poveste se repetă cu toate celelalte insecte și animale întâlnite în calea ei, până ajunge în cele din urmă la ora șase după masa exact pe aceeași frunză de unde a plecat împărțind afidele delicioase cu gărgărița prietenoasă.

Gărgărița morocănoasă de Eric Carle, editura Cartea Copiilor

Gărgărița morocănoasă de Eric Carle, editura Cartea Copiilor    Gărgărița morocănoasă de Eric Carle, editura Cartea Copiilor    Gărgărița morocănoasă de Eric Carle, editura Cartea Copiilor

Gărgărița Morocănoasă este o carte destul de controversată, dacă căutați pe Amazon.com sau Goodreads.com păreri despre ea veți vedea că o mulțime de părinți nu recomandă deloc această carte din cauza expresiei vrei să ne batem? de pe aproape fiecare pagină dar mie personal mi-a plăcut morala ei deoarece Ana a avut diferite experiențe cu copilași mai puțin politicoși și a fost și ea la rândul ei morocănoasă (ca de altfel fiecare dintre noi la un moment dat) iar aventura gărgăriței ne învață să îi respectăm pe ceilalți indiferent de starea sau sentimentele noastre și de ce nu, să nu ne lăsăm intimidați de personajele mai neprietenoase (înțelege aici o aluzie la bullying).

Gărgărița morocănoasă de Eric Carle, editura Cartea Copiilor

Pentru prima activitate despre ceas am folosit o coală de hârtie două carioci și 60 de cubulețe Lego de diferite culori. Am desenat un cerc pe care am scris orele și cu ajutorul cuburilor Lego am numărat fiecare minut până am ajuns la șaizeci după o idee de aici. Din întrebările ei anterioare Ana știa câte minute înseamnă o ora dar acum a fost prima dată când i-am arătat acele șaizeci de minute,


Ne-am jucat o vreme cu Lego şi apoi am trecut mai departe la un ceas făcut în întregime de mine după ce am găsit această postare care mie mi s-a părut genială, dar nu a pus la dispoziție fișierele după care a lucrat așa că mi-am făcut eu singură ceasul, orele, minutele, inclusiv jumătățile și sferturile. Am listat fișa cu ceasul, am tăiat, am laminat tot apoi am lipit bucăți de scai cu partea aspră pe ceas în cerculețe și bucăți de scai pufoase pe spatele minutelor și orelor. Am numărat din nou minutele de data aceasta reprezentate de liniuțe exact ca pe un ceas normal și am lipit pe rând fiecare bulină la locul ei. Cu ocazia aceasta am repetat și numărătoarea din cinci în cinci.


Apoi am folosit jumătățile de cerc pentru a explicat ce înseamnă fix și jumătate


și sferturile pentru a explica termenul de și un sfert și fără un sfert.


Am vorbit și despre cele 24 de ore dintr-o zi (o rotație completă a pământului în jurul soarelui) și reprezentarea lor pe ceasurile digitale prin numerele de la unu la douăzeci și patru, dar nu am insistat cu ceasul digital pentru a menține lecția cât mai simplă.


Avem cumpărat de ceva vreme un joc de la Lidl, Learn + Fun The Clock recomandat pentru copiii de la 5 la 9 ani care are foarte multe cartonașe pentru citit ceasul, atât analogic cât și digital, iar împreună cu ceasul nostru de lemn am făcut un joc în care eu și Ana trebuia să desenăm, cu ajutorul cretei ora indicată de cartonaș iar apoi citeam cu voce tare cât este ceasul.


Jocul are instrucțiuni pentru trei metode de jocuri dar noi suntem la început și deocamdată este destul de greu pentru Ana, așa că am preferat metoda noastră care a fost perfectă pentru a exersa citirea ceasului analogic.


Am făcut și un exercițiu cu ajutorul cronometrului de la telefon pentru a demonstra cât durează diferite activități din rutina noastră zilnică. Am încercat să caut activități cu timp de realizare diferit și care să fie la îndemână dar totuși interesante pentru Ana, am scrise pe bilețele așa: numărăm până la 100 (activitatea preferata a Anei); ne spălăm pe dinți; citim o carte unde am citit Gărgărița Morocănoasă; luăm masa; facem o plimbare pe jos și ultima mergem acasă care a fost durata drumului nostru de la munte unde eram atunci până acasă la noi.
ps: scuzați scrisul urât al Anei dar suprafața era plină de pietre ;)


Pentru următorul ceas m-am inspirat de aici și am făcut un ceas solar dintr-o farfurie de carton și un pai. Ana a colorat farfuria iar eu am trasat orele, apoi am pus ceasul la soare reglându-l după ceasul de la telefon la o oră fixă. Acesta a fost experimentul preferat al Anei care timp de două zile a tot urmărit cum se mișcă soarele pe cer și ce oră ne arată ceasul nostru de carton, exact ca în cartea Gărgărița morocănoasă. Ceasul nostru solar nu a arătat ora exactă pe parcursul zilei și rămânea în urmă deoarece nu este chiar corect construit, dar pentru un copil de șase ani este ideal pentru a face legătura între mișcarea soarelui și ora care ne arată nouă ceasul de pe perete.


Și cu acest ceas solar am terminat de discutat despre principiile de bază ale ceasului, tot ce ne rămâne acum este să exersăm și să exersăm deoarece până în septembrie mai este puțin de tot. Albumul nostru cu idei și sursele de inspirație vă stă ca de obicei la dispoziție aici:
Resurse:

  1.  Pentru cei care doresc cartea Gărgărița Morocănoasă de Eric Carle se poate comanda de pe site-ul editurii Cartea Copiilor unde la fiecare comanda primiți o carte cadou.
  2. Ceasul făcut de mine după această postare se poate descărca de aici.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...