duminică, 1 noiembrie 2015

Temă pentru acasă ~ citim primele cuvinte


Bucurie mare săptămâna trecută pentru mine, Ana a venit acasă cu prima temă de când a început școala. Nu prea îmi spune ce face la școală, de fiecare dată când o întreb răspunsul ei e bine, iar caietele le aduce acasă doar din două în două săptămâni, așa că m-am bucurat nespus de mult când a venit acasă cu o bucată de hârtie pe care avea scrise câteva cuvinte simple și m-a informat că trebuie să învețe să le citească. Am lăsat în momentul acela mâncarea pe care o făceam și am stat, pentru prima data, la masă împreună cu ea și am încercat să citim primele cuvinte. Poate că vă mai aduce-ți aminte de la școală primul cuvânt învățat, sau poate nu, eu nu țin minte nimic din școala primară, dar acum pentru mine a fost o plăcere să învățăm cuvântul mama :x

activități pentru citit

Pentru că m-a luat pe nepregătite am exersat cu ea de pe foia respectivă, dar a doua zi m-am documentat bine și am pregătit mai multe activități cu literele învățate de ea până acum, respectiv "A" mare și mic, "M" mare și mic, "I" mare și mic. Activitățile sunt simple și nu necesită multe materiale, majoritatea le aveam prin casă, am cumpărat doar literele magnetice pentru că nu aveam deloc și m-am gândit că sunt foarte bune de pus pe frigider și exersat cu ele.

Prima activitate a fost desigur recunoașterea literelor

Nu am insistat pe învățarea literelor a, m și i pentru că nu sunt o noutate pentru Ana, dar am început cu un joc în care a trebuit să recunoască sunetul de început al obiectelor adunate de mine într-un coș. Aceasta este o activitate simplă care se poate face cu jucării sau obiecte de prin casă.

activitate de recunoaștere a sunetului de început

 Tot la categoria recunoaște literele, pentru că Ana este înnebunită după poezii dar mai ales după ghicitori, am citit din cartea Alfabetul - Cheia tainelor lumii de Aurora Georgescu (despre care am mai vorbit aici la învățarea literei A) poeziile literelor a, m și i, iar apoi am spus ghicitori folosindu-ne de setul  ABC Abecedarul celor foarte mici de la editura Corint Junior. Acest set este pentru copiii mult mai mici dar Anei încă îi place deoarece are câte o ghicitoare pentru fiecare literă, iar Ana adoră ghicitorile. 

Alfabetul - Cheia tainelor lumii de Aurora Georgescu

A doua activitate a fost cititul cu ajutorul alfabetului mobil

Alfabetul nostru mobil este inspirat din metoda Montessori și spun inspirat pentru că am păstrat culoarea vocalelor albastră și a consoanelor roz, dar am modificat forma literelor pentru a semăna cu cele din caietul Anei de Limba Romană pentru că vreau să respectăm ce învață la școală, iar ea îl învață pe a mic exact așa cum îl vedeți în poze. O explicație pentru acest lucru este că ea învață să citească cu ajutorul literelor de tipar (doar la anul fac literele de mână) iar în toate manualele și toate cărțile a mic are forma asta, deci am renunțat la a mic în stil Montessori. Eu am făcut în Word alfabetul nostru mobil, fontul folosit este Arial și am listat inclusiv literele cu diacritice dar dacă totuși preferați Alfabetul mobil Montessori cu literele rotunjite și diacritice Camelia de la Mic Atelier de creație a făcut unul aici. Nu am folosit metoda Montessori pentru citit deoarece nu am considerat ca ea își are sensul acum, când la școală învață prin altă metodă, chiar nu vreau să o derutez sau să o încurc, așa că respectăm sistemul școlar românesc dar facem totul mult mai distractiv. Literele sunt câte zece bucăți din fiecare, listate pe foaie normală și apoi laminate. Ca suport pentru activitatea de citit am folosit o tablă de metal liniată de la un joc mai vechi cu cifre magnetice și mă bate gândul să lipesc pe spatele lor bandă magnetică pentru a se prinde de tablă.

alfabetul mobil

Pe hârtia primită de la școală ca temă de casă erau la început grupuri de două litere unite în silabe iar apoi se trecea la cuvinte formate cu ajutorul lor. Cu literele a,m și i avem așa: am, ma, ai, ia, mi, im apoi ama, ami, iam, ima, mai, mia iar la sfârșit mama, mami, maia și mimi.

alfabetul mobil


Următoarele activități nu au o ordine anume, ele au fost puse la dispoziția ei, iar Ana a făcut în fiecare zi una-două în funcție de cum a vrut ea.

Mărgele de lemn

Avem acest joc de foarte multă vreme și ne-am mai jucat cu el de multe ori, dar acum am înșirat doar cuvintele care le exersam cu literele a, m și i. Din păcate sunt doar trei litere din fiecare și nu se pot forma mai multe cuvinte pe același șnur iar Ana a vrut foarte, foarte mult să își scrie numele pentru a avea brățări la fel dar am rezolvat problema repede cu un marker.


Scrierea pe tablă cu apă

Cu ajutorul unei pensule ude Ana a șters cuvintele scrise de mine în timp ce spunea cu voce tare fiecare literă în parte iar la sfârșit pronunța cuvântul respectiv. Această activitate a fost preferata ei, am repetat-o în fiecare zi și probabil o vom face multă vreme de acum în colo.


Ștampilele alfabet

Avem de ceva vreme un set de stampile cu litere de la Julia Toys care sunt foarte draguțe dar nu am avut până acum ocazia să le folosim, dar acum au fost perfecte pentru a repeta cuvintele cerute.

jocul cu ștampile

Jocul Citește, Compune, Scrie

Căutând pe Pinterest activități pentru citire am găsit această fisă care mi s-a părut foarte interesantă așa că am adaptat-o la limba Română (în ideea că Ana va citi la un moment dat ce scrie pe ea). Fișa este laminată și până acum a rezistat destul de bine la ștergere. Cuvintele sunt făcute în Word și listate pe hârtie normală dar fără laminare deoarece pe măsură ce învață litere noi va forma cuvinte noi. Pentru partea de scriere am folosit un marker de la un set Scrie și șterge editura Gama.

Fișa Citește, Compune, Scrie

Pentru cei care doresc Fișa citește, compune, scrie se poate descărca de aici.
Toate sursele noastre de inspirație se găsesc în albumul meu intitulat ABC ~ Alfabetul pe Pinterest. Pe viitor sigur vom mai încerca și alte metode distractive de studiu și pentru cei care mă întreabă dacă Ana nu se plictisește la școală (pentru că știe alfabetul și știe adunarea și multe alte lucruri) vă spun sincer NU, Ana este îndrăgostită de școală! Are mulți prieteni, se distrează în pauze, la ore vorbește cam mult și prinde repede tot ce spune doamna învățătoare. Este o fetiță veselă și vorbăreață iar școala este activitate ai preferată.

Resurse:

 1. Cartea Alfabetul  - cheia tainelor lumii de Aurora Georgescu noi o avem de foarte multă vreme și văd că doar pe Libris.ro se mai găsește. 
 2. Colecția de 24 cărticele ABC Abecedarul celor foarte mici (0-4 ani) se găsește pe Elefant.ro, Libris.ro sau Librarie.net
 3. Setul de ștampile cu alfabetul sunt de la Julia Toys.
 4. Literele magnetice fac parte din setul acesta luat de pe Elefant.ro dar nu sunt foarte mulțumită de el, vroiam mai multe litere mici. M-am uitat și la setul acesta dar noi avem o tablă la fel de la setul cu cifre și m-am gândit că nu am ce face cu două și nu l-am luat dar acum îmi pare rău.6 comentarii:

 1. Foarte frumos organizat si imi place continuitatea pe care incerci sa o imprimi intre forma in care invata la scoala si ce ii propui tu acasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumim Mariana, eu am evitat până acum să învățăm să citim în ideea că vom face exact ca la școală, dar literele le știa în stil Montessori de ceva vreme , iar în ziua în care l-au învățat pe a mic a venit la mine și mi-a zi: mami nu e bine cum l-ai făcut tu pe a :D

   Ștergere
 2. Foarte frumos! Felicitari, Ioana pentru minutiozitate si dorinta de a o ajuta pe Ana sa invete sa citeasca mai usor! va imbratisez cu mare drag!
  Mult succes pe mai departe!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă Margareta mulțumesc pentru cuvintele frumoase dar și pentru ajutorul și sfaturile tale ;)

   Ștergere
 3. Foarte frumos v-ați organizat! Să aveți mult spor!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...